Български ученици ще се състезават тази година на най-големия пред-университетски конкурс по науки и инженерство в света, Intel ISEF

Трима гимназисти ще представят България на най-голямото пред-университетско състезание по науки и инженерство в света, Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) тази година във Финикс, Аризона, САЩ, от 8 до 13 май.

Българските гимназисти Паолина Гаджулова и Кристиан Георгиев от Пловдив и Дона-Мария Иванова от Русе ще се съревновават с голям брой от световните млади учени, следващо поколение предприемачи и създатели, които се борят с теми, обхващащи от технологични иновации, до интерактивни роботи, до нови начини за третиране на рак. Проектите на българските ученици са в областта на математиката.

Intel International Science and Engineering Fair, най-голямото в света състезание за научни изследвания, насърчава милиони ученици да изследват своята страст към развитие на иновации, които променят начина, по който работим и живеем. Intel поема титулното спонсорство на International Science and Engineering Fair през 1997 година като част от усилие за привличане на по-голямо внимание към постиженията по математика и науки, за окуражаване на повече младежи да се посветят на тези области и за подчертаване на влиянието, които тези предмети имат върху бъдещето на иновациите.

Всяка година, милиони ученици, които участват в местни и регионални научни конкурси в рамките на афилиираната към Intel ISEF мрежа се стремят към възможността да участват на Intel ISEF и да се състезават за стипендии и награди. Победителите в националните конкурси получават правото да представят своята страна на Intel ISEF в САЩ.  В последните години над 1500 финалисти се събират всяка година на финалите в САЩ.

Проектите на финалистите  използват нови и напредничави технологии обхващат широк диапазон от дисциплини, които често се занимават с проблеми, които са затруднявали учените в продължение на години, и които могат да доведат до ключови научни открития.

Учениците ще представят своите изследователски проекти пред панели от уважавано жури и пред публиката, докато се състезават за стипендии и награди. Миналата година наградният фонд под формата на награди и стипендии беше близо 5 милиона долара.  Победителите във всяка категория ще бъдат обявени на 13 май 2016 година. Winners in each category will be announced on May 13, 2016.

Comments

comments

admin Written by:

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *